søndag den 11. oktober 2015

Connectivism

Fredag da jeg sad og forberedte det kommende kursus for sosu-assistenter i udlandsvaccinationer kom jeg forbi professor i International Sundhed, Hans Rosling og hans søn Ola. Flere af jer kender ham fra den nylige DR2 udsendelse, hvor han forklarer verdens befolknings tilstand med æbler. Jeg har tilfældigvis selv været student hos Hans Rosling for 20 år . Også dengang var han en fantastisk underviser. Det helt særlige ved ham er, at han de sidste 15 år har arbejdet med at udvikle metoder til at forklare hele verden, med ganske enkle midler, hvordan det står til med befolkningen og international sundhed i verden. 

I sine fordrag inddrager han publikum, holder dem fanget, griner med dem, skaber relation til dem ved at inddrage sig selv personligt. Samtidig tvinge han dem med sine data til at reflektere over "preconceptions" . I underviserverdenen er vi i følge Hans og Ola Rosling så prægede af gamle forforståelser, indgroede vaner, fasttømrede fordomme, at vi ikke ser virkeligheden.
Underviserverdenen er groet fast med forældede bøger på hylderne. Hvis vi vil forberede børn, unge og voksne på fremtiden må vi give dem redskaber til at forhold sig til virkeligheden. Det er her IKT er uundværlig. Vi skylder vores børn, unge og os selv kendskab og brugerkompetencer til de enestående redskaber IKT rummer, for at forholde os til den virkelige og ikke underviser inducerede virkelighed!!  - se videoer til højre

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.